Voorkom terminale serieusheid | BLOG

Gepubliceerd op 5 januari 2024 om 14:08

Gelijk toen ik deze term las in Het grote fröbelboek voor adviseurs van Marijne Vos en Ben Kuiken, vond ik het enorm tot de verbeelding spreken. Terminale serieusheid. Een term oorspronkelijk van de filosoof Peter Sloterdijk.
Het is een staat van zijn waarin alles superserieus genomen wordt. Alles nuttig moet zijn en ergens aan moet bijdragen. In het leven, in opleidingen en al helemaal in het werk. Mensen die hieraan lijden merken het zelf vaak niet eens, want ze zijn enorm druk met hun serieuze zaken. Maar het is gevaarlijk, want overbelasting of juist onderprikkeling liggen op de loer😓.

Begrijp me niet verkeerd, ik neem mijn werk absoluut serieus. Maar tegelijk geloof ik heel erg in het credo ‘’werk mag ook gewoon léúk zijn’’. Want dat heeft zoveel voordelen! Betere samenwerking, energiekere medewerkers, minder verzuim en uitstroom. En vanuit dit alles betere resultaten. Leuk is dus meer dan alleen leuk. Ik help organisaties om terminale serieusheid te bestrijden en voorkomen💪🏽. Door lucht, speelsheid en creativiteit te brengen. En zo verbinding en oplossingsgerichtheid aan te wakkeren.

 

Hierbij drie tips om terminale serieusheid te voorkomen:

 1. Zorg dat vaste teammomenten energie-gevend zijn
  De meeste teams hebben vaste momenten om elkaar te spreken, bijvoorbeeld een teamvergadering. Niets zo zonde om deze natuurlijke momenten van verbinding een energielek te laten zijn. Zorg dus voor teammomenten met veel interactie, energie en daadkracht. Dit kan op diverse manieren. Bijvoorbeeld door het overleg te starten met een check-in die verbinding en nieuwsgierigheid prikkelt. Of door gespreksvormen in te zetten die zorgen dat ieders mening aan bod komt, ook die van introverte collega’s. Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Wil jij hier graag meer over weten? Dan is de workshop Vlammend Vergaderen iets voor jou🔥. Hierin leer ik je allerlei technieken en werkvormen die jouw teamvergaderingen de moeite waarde maken.
  17 april 2024 verzorg ik deze workshop en jij kan erbij zijn. Klik hier voor meer info.

 2. Zorg voor momenten van ontspanning en informeel contact
  Achter je computer lunchen? Doe het als-je-blieft niet. En zeker niet als je erg druk bent. Zorg voor momenten om te ontspannen en je collega’s te ontmoeten. Even niet over werk te praten en af te schakelen. Tijdens de lunch of een informeel koffiemoment☕️. Dit zorgt ervoor dat de druk even van de ketel gaat en mensen opladen. Wat het werk daarna ten goede komt.

  En wil je het gesprek op gang brengen? Trek dan eens wat vragen uit een Kletspot (deze bijvoorbeeld). Zorg voor een tafeltennistafel of dartbord en speel een potje🎯. Of maak een wandeling. Samen met collega’s, of alleen (bijvoorbeeld bij thuiswerken).

 3. Kom in de actie stand
  In settings van terminale serieusheid wordt doorgaans veel gepraat. Bijvoorbeeld over termen als ‘’duurzame inzetbaarheid’’, ‘’eigenaarschap’’ of ‘’samenwerking’’. De vraag is echter wat je daadwerkelijk gaat dóén. En helaas zie ik vaak dat echte actie uitblijft.
  Door actiegericht te werken, blijft de energie hoog. Hak grote doelstellingen op in behapbare stappen. Bijvoorbeeld van het containerbegrip duurzame inzetbaarheid naar regelmatig ontwikkelgesprekken voeren. De vraag actief formuleren helpt ook. Dus niet ‘’Wat zorgt ervoor dat jullie samenwerking stroef loopt?’’ maar ‘’Wat kunnen jullie concreet doen om jullie samenwerking te verbeteren?’’ en vervolgens ‘’Wat is de eerste stap die je hierin morgen gaat zetten?’’ Sta vervolgens stil bij de voortgang en vier behaalde successen, ook de kleine. Dit houdt de energie erin en moedigt aan om door te gaan.


Doe vooral je voordeel met deze tips en voorkom zo terminale serieusheid 😄. Heb jij nog een andere tips hiervoor? Laat die dan achter in de reacties.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.