Op deze pagina kun je je laten inspireren door blogs, verhalen en tips over creatief verbindend werken in organisaties.
Vind jij het leuk om regelmatig inspiratie te ontvangen? Meld je dan aan voor mijn InspiratieVonken nieuwsbrief.
Hierin deel ik bijvoorbeeld tips over creatieve werkvormen, waardevolle inzichten uit geleerde lessen en tips voor boeken en podcasts.

Benut jouw vergaderomgeving!

De omgeving waarin je vergadert heeft enorm veel invloed op de dynamiek en de energie. Dit wordt vaak onderschat, waarbij uit praktisch oogpunt opnieuw wordt gekozen voor die TL-verlichte vergaderzaal met tafels in grote U-vorm en een systeemplafond. Zelfs als het doel van een vergadering is om met elkaar in verbinding tot nieuwe ideeën te komen. Oef… dat is nogal een mismatch😖.Wil jij dus graag vergaderingen of bijeenkomsten met verbinding, energie en creatieve ideeën? Laat de setting dan voor jou werken. Hierbij een aantal nuttige tips.

Lees meer »

Voorkom terminale serieusheid | BLOG

Gelijk toen ik deze term las in Het grote fröbelboek voor adviseurs van Marijne Vos en Ben Kuiken, vond ik het enorm tot de verbeelding spreken. Terminale serieusheid. Een term oorspronkelijk van de filosoof Peter Sloterdijk.Het is een staat van zijn waarin alles superserieus genomen wordt. Alles nuttig moet zijn en ergens aan moet bijdragen. In het leven, in opleidingen en al helemaal in het werk. Mensen die hieraan lijden merken het zelf vaak niet eens, want ze zijn enorm druk met hun serieuze zaken. Maar het is gevaarlijk, want overbelasting of juist onderprikkeling liggen op de loer😓.

Lees meer »

Waardevolle Werkvorm: Berichtjestrein | TIPS & TRICKS

De werkvorm berichtjestrein is een eenvoudige, maar prachtige afsluiter van een sessie waarin deelnemers meer van elkaar te weten zijn gekomen. Of van een sessie waarbij is stilgestaan bij de samenwerking. Ideaal bijvoorbeeld op een teamdag of een projectevaluatie.

Lees meer »

Iedereen actief betrekken in vergadering | TIPS & TRICKS

Ken je dat? In een overleg wil je collega’s bevragen op de ideeën die zij hebben over een thema. Je stelt jouw vraag en voor je het weet zijn twee collega’s hun ideeën uitgebreid aan het pitchen. Op een detailniveau dat eigenlijk niet helpend is in deze fase. De meer introverte collega’s blijven stil, terwijl je ook graag hun mening hoort.

Lees meer »

Associatief inchecken - TIPS & TRICKS

Starten met een check-in geeft een vergadering of bijeenkomst een energiek begin✨. Een check-in is een methode om een vergadering of bijeenkomst te starten. Mensen hebben ruimte om ‘’te landen’’. Ervaringen, meningen of visies worden gedeeld, zonder al in gesprek te gaan.

Lees meer »

De goedgevulde rugzak - hoe pak jij hem in? | BLOG

’Met die ervaring en opleidingen heb jij mooie bagage in je rugzak zeg!’’ Een fijn collegiaal compliment dat ik onlangs kreeg over wat ik cv-bagage noem. Een set van aantallen jaren, functies, organisaties, opleidingen, cursussen en trainingen. Waardevolle bagage op reis, absoluut.

Lees meer »

Een verhaal dat raakt: de kleine grote dingen | BLOG

Als ik bij haar kamer aankom hoor ik haar al in zichzelf praten. Mevrouw van Vliet is meestal al wakker ver voor de ochtenddienst begint. En hoewel het buiten nog aardedonker is, is haar kamer verlicht. Mevrouw is bang in het donker en naast haar bed brandt daarom altijd een lampje. De nacht is niet haar ding, zeker niet de afgelopen periode, waarin ze zich vaak verward en unheimlisch voelt.

Lees meer »

Kus je creativiteit wakker | BLOG

Het heeft best even geduurd voor ik mezelf als creatieveling zag. Want net als veel mensen associeerde ik creativiteit lange tijd met dingen als schilderen, boetseren, Thaise manden vlechten of origami vouwen🎨. Niet bepaald dingen waar ik goed in ben. En dat is zacht uitgedrukt. Handenarbeid was voor mij een blamage, met als dieptepunt een driedimensionaal gefiguurzaagde unicorn met wapperende regenboogvleugels. Dat was althans het plan. Mijn brein fantaseerde er vrolijk op los, maar mijn handen konden het niet uitvoeren. Vele zaagfouten transformeerden de eenhoorn noodgedwongen in een steeds soberder figuur. Ik zag de teleurstelling in de ogen van mijn docente toen ze het kuikentje met zeer beperkt 3D effect schouderophalend met een 5,5 beoordeelde. Een onvoldoende voor handenarbeid, dat gaf je immers niet.

Lees meer »