Waardevolle Werkvorm: Berichtjestrein | TIPS & TRICKS

Gepubliceerd op 6 december 2023 om 18:01

De werkvorm berichtjestrein is een eenvoudige, maar prachtige afsluiter van een sessie waarin deelnemers meer van elkaar te weten zijn gekomen. Of van een sessie waarbij is stilgestaan bij de samenwerking. Ideaal bijvoorbeeld op een teamdag of een projectevaluatie.

Het is een lekkere actieve oefening, die vaak voor hilariteit zorgt. Én iedereen gaat met een tastbaar product de deur uit. Een product wat vaak een grote glimlach oplevert๐Ÿ˜Š… en soms zelfs een ontroerde traan.

Zo pas je de werkvorm toe:
Vooraf
Zorg dat je A4 papier, tape en stiften klaar hebt liggen. Voor iedere persoon moet er één A4-vel en één stift zijn. Pennen zijn niet erg geschikt.

Start: uitleggen van de oefening
Vertel dat jullie de bijeenkomst gaan afronden met een berichtjestrein. Vertel dat iedereen straks een A4-vel op de rug geplakt krijgt (handig als mensen elkaar daarbij helpen).
Geef vervolgens de opdracht om bij alle collega’s een kort en positief berichtje voor die persoon op het vel te schrijven. Dat kan een compliment zijn, iets wat je diegene toewenst, of iets anders leuks.

Tijdens: de trein vormt zich
Eigenlijk gaat de rest vanzelf; mensen zoeken elkaar op en schrijven een kort berichtje op elkaars rug.
Vaak gaat dat eerst wat aarzelend, maar al snel ontstaat een hele trein van mensen die bij elkaar aan het schrijven zijn๐Ÿšƒ๐Ÿšƒ๐Ÿšƒ. Als iedereen bij elkaar heeft geschreven mag iedereen zijn vel van de rug halen en de mooie woorden in ontvangst nemen.

 

Tips bij deze werkvorm:

  • Belangrijk dat de stiften niet doordrukken en niet watervast zijn. Je wil immer geen vlekken op kleding!
  • Als je ziet dat bepaalde vellen nog vrij leeg zijn, moedig anderen dan aan om daar nog wat op te schrijven.
  • Zelf kies ik er bewust niet voor om hier nog plenair op terug te blikken; het vel papier vol mooie berichtjes is voor de eigenaar. Natuurlijk kan die er zelf voor kiezen dit nog met collega’s te delen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.