Benut jouw vergaderomgeving!

Gepubliceerd op 2 april 2024 om 16:21

De omgeving waarin je vergadert heeft enorm veel invloed op de dynamiek en de energie. Dit wordt vaak onderschat, waarbij uit praktisch oogpunt opnieuw wordt gekozen voor die TL-verlichte vergaderzaal met tafels in grote U-vorm en een systeemplafond. Zelfs als het doel van een vergadering is om met elkaar in verbinding tot nieuwe ideeën te komen. Oef… dat is nogal een mismatchπŸ˜–.
Wil jij dus graag vergaderingen of bijeenkomsten met verbinding, energie en creatieve ideeën? Laat de setting dan voor jou werken. Hierbij een aantal nuttige tips.

 

Tabee tafels 🚫
Hoewel we tafels gewend zijn in de werkcontext en ze praktisch zijn om spullen op te zetten, komen ze de verbinding tussen mensen niet ten goede. Tafels scheppen namelijk een afstand doordat ze letterlijk een barrière vormen tussen mensen. Vaak met een laptopscherm als extra ''schild''. Doe jezelf dus een lol en haal de tafels eens weg. Kies bijvoorbeeld voor een U-vorm en ervaar wat dit met jouw vergadering doet.

 

Kies voor kleur 🎨
Een kleurrijke omgeving prikkelt het creatieve brein. Helaas zijn veel klassieke vergaderzalen vaak erg wit. Maar is er een ruimte met kleur (oranje, geel en blauw in het bijzonder), houd jouw vergadering dan vooral eens daar!


Ga de natuur in! πŸŒ³

Bij mooi weer kan je prima buiten vergaderen. Goed voor lichaam en geest. Dit kan naast zittend ook prima staand of - vooral bij een kleine groep - wandelend. En heb je niet de mogelijkheid om naar buiten te gaan? Dan is vergaderen in een ruimte waar ook planten zijn een goed idee.

Huiselijkheid helpt 🏑

Werkomgevingen kunnen naar mijn mening soms enorm kil zijn en weinig leven uitstralen. Om je als mensen met elkaar verbonden te voelen helpt het om in een meer huiselijke omgeving te zijn. Met bijvoorbeeld gordijnen, een vloerkleed en zachte meubels. Laatst faciliteerde ik een sessie in een prachtige huiselijke ruimte met daarin een piano. Eén teamlid begon in de pauze een stuk te spelen en dat deed de teamdynamiek en dialoog heel goed.

 

Wissel af πŸ”€

Ook een verandering van omgeving is goed voor de creativiteit en oplossingsgerichtheid. Zelfs nog los van welke ruimte je kiest. Vaak zie ik dat teams een vaste vergaderzaal reserveren vanuit gewenning. Maar doe dat dus juist niet en wissel af. 

 

Heb jij nog andere omgeving tips? Laat ze hieronder vooral achter en inspireer anderen😊

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.