Kus je creativiteit wakker | BLOG

Gepubliceerd op 27 maart 2023 om 14:54

Het heeft best even geduurd voor ik mezelf als creatieveling zag. Want net als veel mensen associeerde ik creativiteit lange tijd met dingen als schilderen, boetseren, Thaise manden vlechten of origami vouwen🎨. Niet bepaald dingen waar ik goed in ben. En dat is zacht uitgedrukt. Handenarbeid was voor mij een blamage, met als dieptepunt een driedimensionaal gefiguurzaagde unicorn met wapperende regenboogvleugels. Dat was althans het plan. Mijn brein fantaseerde er vrolijk op los, maar mijn handen konden het niet uitvoeren. Vele zaagfouten transformeerden de eenhoorn noodgedwongen in een steeds soberder figuur. Ik zag de teleurstelling in de ogen van mijn docente toen ze het kuikentje met zeer beperkt 3D effect schouderophalend met een 5,5 beoordeelde. Een onvoldoende voor handenarbeid, dat gaf je immers niet.

Creativiteit komt dus niet uit handen. Waarmee ik niets af wil doen aan kunstzinnige talenten. Ik heb een aantal mensen om me heen die de mooiste dingen tekenen met een gemak waar je bang van wordt. Dit bewonder ik erg. Vaak zijn zij absoluut ook creatief. Net zoals ik dat ben. Niet vanuit handen, maar vanuit het brein.

Creativiteit is voor mij het talent om nieuwe dingen te verzinnen, gebruikmakend van verbeeldingskracht en oplossingsgerichtheid. Het is het leggen van verbanden waardoor nieuwe concepten ontstaan. Daarmee is het eigenlijk een soort toveren; onverwachte dingen ontstaan✨. En daar kan ik enorm van genieten.

Waterballonnen in een teil blijken - na een nachtje in de vriezer - de drankjes op een tuinfeestje perfect én vrolijk koel te houden. Als ik niets in huis denk te hebben voor een fatsoenlijke maaltijd, maar ook totaal geen zin heb om naar de supermarkt te gaan, voelt het heerlijk als ik kliekjes samenvoeg tot aubergine uit de oven met feta, sinaasappelrasp en amandelschaafsel. Stiekem zou ik willen dat Ron Blaauw me had gezien. De noodzaak tot creatief denken is ook een van de redenen waarom ik dol ben op kamperen en daarbij het credo ‘’hoe primitiever hoe liever’’ omarm. Want juist daar waar je amper faciliteiten hebt, ontstaan de mooiste dingen⛺️.

Misschien denk je ‘’leuk en aardig allemaal, maar hier is geen koppeling naar de zakelijke context.’’ Niets is minder waar. Want hoewel je op kantoor doorgaans geen waterballonijsblokken tegenkomt, maakt creativiteit weldegelijk het verschil in organisaties. Juist nu, in tijden van continue verandering op hoog tempo, is het immers belangrijk als organisatie niet star maar veerkrachtig te zijn. Mee te bewegen met wat de context vraagt en innovatief te zijn. Creativiteit is de aandrijvende kracht van zowel veerkracht als innovatie. En daarnaast is er nog een andere grote opbrengst: creatief werken brengt sprankelende energie en verbinding💫. Belangrijke elementen om met plezier aan het werk te zijn en vanuit verschillende invalshoeken aan vraagstukken te werken. Kortom, creativiteit is een belangrijke graadmeter voor succes.

En mocht je nu denken ‘’maar jeetje ik bén helemaal niet creatief’’, dan heb ik goed nieuws. Creativiteit zit namelijk in iedereen verborgen en er zijn allerlei manieren om dit aan te wakkeren🔥. Wakker te kussen. Ik geniet ervan om hier in mijn werk mee bezig te kunnen zijn. Want zo’n belangrijke branche als de ggz gun ik onderstaand gedachtengoed van Barbara Tammes. Hoe kus jij jouw creativiteit wakker?

Nog veel mooier dan kalm of gelukkig te zijn is het om creatief te zijn. Als je vertrouwen hebt in je eigen creativiteit durf je uitdagingen aan te gaan. (…) Je durft te vragen ''wat doe ik eigenlijk en kan of wil ik het niet anders?'' Omdat je kunt vertrouwen op je vindingrijkheid, humor, verbeeldingskracht, inlevingsvermogen, enthousiasme en flexibiliteit. Samengevat je creativiteit.


Vanuit mijn bedrijf Vlam help ik zorg- en welzijnsorganisaties op een creatieve en verbindende manier aan hun vraagstukken te werken. Resultaatgericht en energiek. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.