Associatief inchecken - TIPS & TRICKS

Gepubliceerd op 12 oktober 2023 om 19:08

Starten met een check-in geeft een vergadering of bijeenkomst een energiek begin.
Een check-in is een methode om een vergadering of bijeenkomst te starten. Mensen hebben ruimte om ‘’te landen’’. Ervaringen, meningen of visies worden gedeeld, zonder al in gesprek te gaan.

Wat ik vaak zie gebeuren is dat gestart wordt met de check-in vraag ‘’hoe zit je erbij?’’. Het mooie aan deze vraag is dat hij open is en allerlei antwoorden kan oproepen. Het risico van deze vraag is echter dat mensen wel érg aan de oppervlakte blijven met hun antwoord. Antwoorden als ‘’prima’’, ‘’goed hoor’’ of ‘’druk’’ hoor ik veel voorbij komen.

 

Herken je dit en wil je meer diepgang? Bouw deze vraag dan eens om tot een associatieve vraag. Een vraag die mensen net wat meer aan het denken zet over hun antwoord. Bijvoorbeeld de vraag ‘’welk weerbericht past bij hoe jij je voelt vandaag?’’⛅️. Je zal zien dat dit ander soort antwoorden oplevert.
Nog een paar voorbeelden van associatieve vragen:

  • Welk dier past bij hoe jij je voelt vandaag?
  • Welk natuurverschijnsel past bij jouw persoonlijkheid?
  • Als dit project een voertuig was, welk voertuig zou het dan zijn?

 

Bij associëren leggen mensen verbindingen tussen verschillende concepten. Bijvoorbeeld een flamingo met het in balans zijn of een wervelstorm met een hectische werkweek. Door associëren ontstaat betekenis. Het delen en begrijpen van associaties kan fungeren als een soort brug tussen mensen; ze gaan zich er meer door verbonden en betrokken bij elkaar voelen. Start jouw vergadering of bijeenkomst dus associatief en creëer meer diepgang én meer verbinding 💪🏽!

 

Wil jij meer leren over associatietechnieken en andere manieren om jouw werk meer creativiteit en sprankel te geven? Dan is een van mijn workshops misschien wat voor jou.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.